Tentoonstelling Urbain Gerlo

Retrospectieve kunstschilder Urbain Gerlo.

Urbain Gerlo was een rasechte Waasmunsteraar, aldaar geboren in 1897, in de parel van het Waasland en er overleden in 1986. Urbain Gerlo staat bekend om zijn schilderijen die een typisch Vlaamse thematiek uitbeelden. Enkele van zijn bekende werken omvatten landschappen en dorpsgezichten uit het Gentse, de Durme- en de Scheldestreek, evenals portretten, stillevens en bloemen..

Urbain Gerlo ontwikkelde tevens een unieke stijl van grote gekleurde zandtapijten die hem internationaal succes brachten, met als hoogtepunt de Wereldtentoonstelling in New York (1964 – 1965).

Het verhaal achter deze zandtapijten begint met zijn experimenten met verschillende materialen en technieken. Naast zijn traditionele schilderijen met olieverf, pastelkrijt en houtskool, begon hij te werken met gekleurd zand. Deze zandtapijten waren innovatief en trokken de aandacht vanwege hun grootte en de levendige kleuren die hij gebruikte.

Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een sober kleurenpalet en een stevige vormgeving, vaak met een weemoedige en poëtische sfeer. In de vele krantenartikelen aan hem gewijd noemde men hem meestal de schilder van de weemoed.

In 1966 ontving hij de “Gouden Palmen der Kroonorde”, en in 1972 werd Urbain Gerlo vereerd met “Ridder in de Kroonorde” van koning Leopold II.

De tentoonstelling is iedere zondag vanaf 22 september 2024 tot en met 23 maart 2025 iedere zondag gratis toegankelijk van 10:00 uur tot 17:00 uur.